26 Nis 2016

Sailor Moon

Ay Savaşçısı, Japonca adıyla Bishōjo Senshi Sailor Moon (美少女戦士セーラームーン?), ünlü manga yaratıcısı Naoko Takeuchi'nin ilk olarak manga sonra anime şeklindeki eseridir.
Hikâye, bir zamanlar güneş sisteminde Ay Krallığı'nın koruyuculuğunu yapan gezegen savaşçılarının şeytanî güçlerle savaşmalarını konu alan bir seridir. Sailor Senshi (İng: Sailor Soldiers) denen ana karakterler, ay ve gezegenler adına kadın kahramanlara dönüşen genç kızlardır. “Sailor” kelimesi Japonya’da yaygın olan kız okul üniformalarının stilinden gelir (Jp: sērā fuku, denizci kıyafeti). Dizide kullanılan fantastik unsurlar ağırlıklı olarak semboliktir ve çoğu da mitoloji üzerine kurulmuştur.


Animesi, 5 sezon (200 bölüm), 3 film ve 5 Ova ( original video animation)'dan oluşmaktadır. Bölümlerde, sezonun kendine has düşmanları, ihtiyaçları olan şeyi (nesne, enerji,kristal vs.) almaya çalışırlar ve bu yüzden insanlara saldırırlar. İşte Sailor Moon ve arkadaşlarının da görevleri bunları durdurmaktır. Bazen kendileri de hedef olmuşlardır ama asla vazgeçmemişlerdir.

Güneş Sistemi ve Gezegenler


Güneş Sistemi, Güneş ve onun çekim etkisi altında kalan sekiz gezegen ile onların bilinen 166 uydusu, beş cüce gezegen (Ceres, Plüton, Eris, Haumea, Makemake)ile onların bilinen altı uydusu ve milyarlarca küçük gök cisminden oluşur. Küçük cisimler kategorisine asteroitler, Kuiper kuşağı cisimleri, kuyrukluyıldızlar, gök taşları ve gezegenlerarası toz girer.


Güneş Sistemi; Güneş, dört Yer benzeri iç gezegen, küçük, kaya ve metal içerikli asteroitlerden oluşan bir asteroit kuşağı, dört gaz devi dış gezegen, ve Kuiper kuşağı denen buzsu cisimlerden oluşan ikinci bir kuşaktan ibarettir. Kuiper kuşağının ötesinde ise seyrek disk, gündurgun (heliopause) ve en son olarak da varsayımsal Oort bulutu bulunur.



Güneş'ten olan uzaklıklarına göre gezegenler sırasıyla Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün'dür. Bu sekiz gezegenin altısının çevresinde doğal uydular döner. Ayrıca dış gezegenlerin her birinin toz ve diğer parçacıklardan oluşan halkaları vardır. Dünya dışındaki tüm gezegenler adlarını Yunan ve Roma mitolojisi'nin tanrılarından alır. Beş cüce gezegen ise; Kuiper kuşağında yer alan Plüton, Haumea ve Makemake; asteroit kuşağındaki en büyük cisim olan Ceres ve seyrek diskte yer alan Eris'tir. Eris bilinen en büyük cüce gezegendir.











Güneş



Güneş, güneş sisteminin kütlesinin % 99.86 sını oluşturur.(Jüpiter de dahil olmak üzere) tüm gezegenler, asteroitler güneş sisteminin %0.14 ünü oluşturmaktadır.

Güneşin %70 i hidrojen,%28 helyum ,%1.5 i karbon,nitrojen ve oksijen %0.5 i de diğer elementlerdir.

Eğer güneş enerjisinin çıkışında 10 da 1 lik bir azalma olsaydı. Dünyanın çevresi 1.5 kilometrelik buz kütlesiyle kaplanırdı.Eğer güneş enerjisinin çıkışı yüzde 30 artsaydı. Dünyada yaşam kalmazdı.

Güneşin enerjisi kendinden 160 kilometre uzaktaki birini öldürmeye yeter.

Güneşin yüzeyindeki 1 posta pulu büyüklüğündeki alan,1500.000 mum gücüyle patlamaktadır.

Güneşten dünyaya uzanan enerji metrekare başına saniyede 1.37 kilowattdır.

Işığın evrenin en hızlı şeyi olduğu düşünülmektedir. Saniyede 299.338 kilometre yol alan ışığın bilgisayardan bize ulaşması  300.000 km/ saniye hızla gerçekleşir.

Güneş ışınlarının güneşten dünyaya ulaşması 8 ile 8.5 dakika sürmektedir.Yani bize ulaşan güneş ışığı 8 dakika önce güneşten çıkmıştır.


Güneş dünyadan 149 milyon kilometre uzaklıktadır.

Günde 24 saat, saatte 110 kilometre hızla gittiğimizde 156 yıl sonra güneşe ulaşırız. Güneş'ten sonraki en yakın yıldıza ulaşmamızsa  41.200.000 yıl sürer.

Güneş her saat 1.5 metre uzunluğunda küçülmektedir.

Her gün dünyaya 2 kilogram civarı güneş ışığı çarpmaktadır.

Yaklaşık olarak 5000 milyon yıllık güneş ışığımız kaldı.

Güneş kendi etrafındaki turu 27 günde tamamlar.

Dünya güneşin etrafında saniyede 30 kilometre yol almaktadır.

Güneş 4.57 milyar yaşındadır.

Dünyada 60 kilogram gelen adam , güneşte 1860 kilogram gelmektedir.

Güneşte hidrojen bombalarına benzer, nükleer füzyonlar meydana gelmektedir.

Güneş ışınlarının güneşten Plüton'a gitmesi 5.5 saat sürmektedir.


  


Merkür


Güneş’e en yakın gezegen olan Merkür’ün M.Ö. 3000 yılında Sümerler tarafından ilk defa gözlemlendiği düşünülmektedir.
Merkür’de bir yıl 88 gün sürer, bir Merkür günü ise 176 Dünya gününe eşittir.
Merkür, 4,879 kilometrelik çapıyla Güneş Sistemi’ndeki en küçük gezegendir.
Merkür küçük bir gezegen olmasına rağmen Güneş Sistemi’nde Dünya’dan sonra en yoğun gezegendir.

Merkür Güneş etrafında çok hızlı döndüğünden adını tüccarların tanrısı ve Roma tanrılarının habercisi olan “Mercury”den almıştır.
Merkür’ün yerçekimi Dünya’dakinin yüzde 38’ine eşittir.

Merkür, Güneş’e en yakın gezegen olsa da Güneş görmeyen tarafında ısı -170°C’ye kadar düşmektedir.
Gezegenin hacminin yüzde 40’ını demirden oluşan çekirdeği oluşturmaktadır.

Merkür’ün çok ince bir atmosferi ve zayıf bir manyetik alanı vardır.
Şimdiye kadar sadece iki uzay aracı gezegeni ziyaret etmiştir.Merkür yüzeyinde diğer gezegenlerden daha çok krater bulunmaktadır.




Venüs


Venüs, Güneş ve Ay’dan sonra Dünya’dan gözlemlenebilen en parlak objedir.

Venüs’te bir gün, bir yıldan daha uzun sürmektedir.

Venüs gezegeni adını aşk ve güzellik tanrıçası olan Roma tanrısı Venüs’ten almıştır.

Güneş Sistemi’ndeki adı kadın adı olan tek gezegendir ve gezegendeki tüm yüzey şekilleri kadın adları adlandırılmıştır.

Venüs, Dünya’ya boyut olarak çok benzediğinden Dünya’nın kardeş gezegeni olarak da adlandırılır.

Milyarlarca yıl önce Venüs’ün Dünya benzeri iklime sahip olduğu düşünülmektedir.

Venüs, diğer tüm gezegenlerden farklı olarak saat yönünde dönmektedir. Güneş batıdan doğar, doğudan batar.

Venüs, ortalama 462 °C yüzey sıcaklığı ile Güneş Sistemi’nin en sıcak gezegenidir.

Venüs’te atmosfer basıncı Dünya’dakinin 92 katıdır.

Dünya’ya en yakın gezegendir.

Atmosferi karbondioksitten oluşur.

Venüs'de bulunan bulutlar Sülfürik Asit ile doludur.

Merkür ile Venüs hariç bütün gezegenlerin uydusu vardır.

Gezegende rüzgar hızı 724 km. hıza kadar çıkabiliyor.

M.Ö. 1600 yıllar ile günümüze kadar üzerinde en çok araştırma yapılan gezegendir.

Gökbilimcilere göre 1.600 tane kadar volkanik yanardağ vardır.


Cüce Gezegenler



CERES




Ceres, Güneş Sistemi'nde en büyük cüce gezegendir. Ana asteroit kuşağında yer alır, Mars ile Jüpiter arasındaki en büyük cisimdir. 1 Ocak 1801 tarihinde İtalyan astronom Giuseppe Piazzi tarafından Palermo'da bulunmuştur. Piazzi, gördüğü cismin önce bulutsuluk içermeyen, yıldıza benzeyen bir kuyruklu yıldız olduğunu düşünmüş, ancak kısa sürede yaklaşık dört yıllık bir peryodu olan bir "gezegen" olduğunu fark etmiş, bu cisme Sicilya'nın koruyucu tanrıçası Ceres'in adını vermiştir. Asteroitler arasında ilk keşfedilen olduğu için 1 numara ile adlandırılmıştır. Aynı zamanda 50 yıl boyunca da 8. gezegen olarak sınıflandırılmıştır. 950 km çapında olan Ceres, Asteroit Kuşağı'nın açık ara en büyük cismidir ve kuşağın toplam kütlesinin %32'sine sahiptir. Gözlemler sonucunda şeklinin düşük yerçekimine sahip diğer asteroidler gibi düzensiz değil de küresel olduğu ortaya konmuştur. Ceres asteroidinin yüzeyinin su buzu ve karbonat, kil gibi çeşitli hidratlı minerallerden oluştuğu tahmin edilmektedir. Ceres, taş - kaya bir çekirdek ve buzdan oluşan bir manto yüzeyi ile farklılaşmış olarak görünmektedir. Yüzeyinin altında sıvı sudan oluşan bir okyanus olma ihtimali bulunmaktadır. Yüzey sıcaklığı yaklaşık -38 °C(235 K)'dir.





PLÜTON



Plüton, formal adı 134340 Pluto, Güneş Sistemi'nde bilinen en büyük ikinci cüce gezegen ve doğrudan Güneş'in etrafında dönen en büyük on birinci cisim. Önceleri gezegen olarak sınıflandırılmıştır. Plüton, birçok cismi barındıran Kuiper kuşağı'nın en belirgin üyelerinden biridir. Plüton, 1930'da keşfedildiğinden 2006 yılına kadar, Güneş Sistemi'nin dokuzuncu gezegeni olarak değerlendirilmiştir. Plüton, bazı araştırmacılar tarafından hâlâ gezegen olarak onaylanmaktadır.




HAUMEA


Haumea (küçük gezegen tanımı 136108 Haumea), Neptün'ün yörüngesinin ötesinde bulunan bir cüce gezegendir. Sadece Plüton'un üçte biri kütlesindedir, 2004 yılında Caltech'ten Mike Brown önderliğindeki bir takım tarafından ABD'de bulunan Palomar Gözlemevi'nde ve 2005 yılında J. L. Ortiz önderliğindeki bir takım tarafından İspanya'da bulunan Sierra Nevada Gözlemevi'nde keşfedildi. İkinci iddiaya itiraz olması nedeniyle resmi değildir. 17 Eylül 2008'de, Uluslararası Astronomi Birliği (IAU) tarafından cüce gezegen olarak kabul edildi ve Hawaii doğum tanrıçasının adı olan Haumea olarak adlandırıldı.






MAKEMAKE



Makemake veya resmî olarak (136472) Makemake, Güneş Sistemi'ndeki bilinen üçüncü büyük cüce gezegen ve klasik KBO popülasyonundaki ikinci büyük Kuiper kuşağı objesi. Makemake'nin çapı kabaca Plüton'un dörtte üçü kadardır. Bilindiği kadarıyla Makemake'nin hiç uydusu yoktur, bu durum da onu diğer büyük KBO'lar arasında farklı kılar. Bu gezegenin ortalama 30 K (-243.2 °C) olan aşırı düşük sıcaklığı bize yüzeyi hakkında bazı detaylar vermektedir. Tahminlere göre yüzeyi; metan, etan ve olasılıkla nitrojen buzulları ile kaplıdır.





ERİS



Eris (2003 UB313), Plüton cüce gezegeninden çok az küçük olan Neptün ötesi cisim.
Palomar Gözlemevi merkezli keşif ekibi, NASA ve bazı basın organları tarafından Güneş Sistemi'nin onuncu gezegeni olarak tanımlanmaktaydı. Uluslararası Astronomi Birliği, Ağustos 2006'da, Eris'in de durumunu netleştirecek olan, "gezegen" teriminin tanımını yayınladıktan sonra, gezegen olmadığına karar verildi. Onun yerine Plüton, Haumea, Makemake ve Ceres ile birlikte cüce gezegen sıfatını aldı.  2005 yılında yapılan gözlemlerde Eris'in bir uydusu bulunduğu keşfedilmiştir ve bu uyduya Dysnomia adı verilmiştir.
Eris'in yörüngesi, Güneş Sistemi'ndeki diğer gezegenlerin yörüngesel düzlemine 45 derece eğik konumda bulunuyor. Bu eğim yüzünden 2005 yılına kadar gözlerden uzak kaldığı düşünülen Eris, Güneş'in çevresindeki turunu 560 yılda tamamlıyor.




Dünya



Dünya yaklaşık 4.54 milyar yaşındadır.

Bir çay kaşığı kadar toprağın içinde Dünya’daki tüm insan nüfusundan daha fazla organizma yaşamaktadır.

Dünya’daki toprak parçalarının üçte biri çöldür veya yarı çöldür.

Dünya’da bir gün 24 saat değil, 23 saat 56 saat 4 saniye sürmektedir.

Ağaçlar yaygınlaşmadan önce yeryüzünde dev mantarlar yaşamaktaydı.

Dünya’nın dönme hızı giderek yavaşlamaktadır. 140 milyon sonra bir gün 25 saat sürecek.

Dünya, Güneş Sistemi’nde bir tanrı adıyla adlandırılmamış tek gezegendir.

Dünya, Güneş’in etrafında ise saatte 107,182 kilometre hızla dönmektedir.

Dünya’da ölçülen en düşük ısı -93.2°C ile Antarktika’da ölçülmüştür.

Antarktika kıtası Dünya’daki tüm tatlı su kaynaklarının yüzde 70’ine ve tüm buzulların yüzde 90’ına sahiptir.

Yerçekimi Dünya yüzeyinde her yerde aynı değildir.



Dünya, Güneş Sistemi’ndeki yoğunluğu en fazla olan gezegendir.

Atmosferin yüzde 21’i oksijendir, yüzde 78’i ise azot.

Güneş ışınlarının Dünya’mıza ulaşması 8 dakika 20 saniye sürer.

Dünya yüzeyinin yaklaşık yüzde 71’i sularla kaplıdır.

Dünya’nın en yüksek noktası 8,848 metre ile Everest Dağı’dır.

Dünya’nın çekirdeği Güneş kadar sıcaktır.

Bir gün içinde yeryüzüne 8.6 milyon yıldırım düşmektedir.

Dünya, Güneş Sistemi içinde suyun hem katı, hem sıvı, hem de gaz halinde bulunabildiği tek yerdir.

Geçtiğimiz 40 yılda Dünya’daki vahşi yaşamın yüzde 40 yok oldu.

Sovyetler Birliği 14 yıl boyunca çalışarak Dünya’nın en delin deliğini kazmıştır. (12,262 metre)

Dünya’nın yörüngesinde 22 bin insan yapımı obje bulunmaktadır.






Mars




Gezegen kan kırmızı renginden dolayı Roma savaş tanrısı Mars’ın adını taşımaktadır.


Mars’a gönderilen 39 araçtan sadece 16’sı başarılı olmuştur.


Mars üzerinde bir zamanlar akıllı yaşam bulunmuş olabileceği yönünde teoriler bulunmaktadır.


Güneş Sistemi’nin en yüksek dağı (21 kilometre) Mars yüzeyinde bulunmaktadır.

Mars yüzeyinde devasa toz rüzgarlı görülmektedir.


Güneş Sistemi’nde Dünya’dan sonra yaşama en uygun gezegen Mars’tır.


Mars’ta da Dünya’da olduğu gibi farklı mevsimler yaşanır.









Mars çoğunlukla karbondioksitten oluşan çok ince bir atmosfere sahiptir. Bu ince atmosfer Venüs gibi güneşin ısısını tutmak için yeterince kalın değildir, bu nedenle gezegen Venüs’e kıyasla oldukça soğuktur. Sıcaklıklar kışları geceleri -120 santigrat derece yaz aylarında ise 25 derece arasında değişir.

Mars geçmişte su erozyonuna neden olmuş olabilir yüzeyde birçok kanal, ovalar ve kanyonlar bulunmaktadır.


Kutuplarında ise donmuş karbondioksit Co2 (kuru buz) oluşur.  






Jüpiter



Jüpiter bir gaz devidir, yani kayaç bir yapı yerine gazlardan oluşmaktadır.

Jüpiter’in kaydedilen ilk gözlemi M.Ö 7.-8. yüzyıl dolaylarında Babiller tarafından yapılmıştır.


Güneş Sistemi’nin en büyük gezegeni olan Jüpiter, Güneş Sistemi’ndeki en kısa güne sahiptir. Bir gün sadece 9 saat 55 dakika sürer.


Jüpiter’in Güneş etrafında dönmesi 11.86 Dünya yılı sürmektedir.

Jüpiter’in en büyük uydusu Ganymede, Merkür’den daha büyüktür.

Şimdiye kadar 8 uzay aracı gezegeni ziyaret etmiştir.


Jüpiter üzerindeki dev kırmızı noktada 300 yıldır çok güçlü bir fırtına yaşanmaktadır.


Jüpiter’in kütlesi Güneş Sistemi’ndeki diğer tüm gezegenlerin toplam kütlesinden 2,5 kat daha büyüktür.


Jüpiter’in adı tüm Roma tanrılarının kralı olan Jüpiter’den gelmektedir. (Yunan mitolojisindeki Zeus)


Jüpiter’in içine 1,321 adet dünya sığabilir.


Jüpiter Güneş Sistemimizdeki en yüksek manyetik alana sahip olan gezegendir. Hatta Dünya’nınkinden 14 kat daha güçlüdür.

Gece yıldızlara baktığınız sırada gördüğünüz en parlak 3. gezegen Jüpiterdir.








Tanrı Jüpiter’in sevgililerinden esinlenilerek adı konan bu aylar haricinde son kayıtlara göre aslında Jüpiter’in toplam 67 tane daha gezegeni vardır. Bu bahsettiğimiz isimli 4 ay aralarında en büyük olanlar olduğu için 4 ay’lı olarak bilinir.










Satürn



Satürn, Güneş Sistemi’nde yoğunluğu en az olan gezegendir. 0,70 g/cm3 lük yoğunluğu suyun yoğunluğundan bile azdır. Yani, Satürn suda batmaz.

Satürn’de Dünya’mızdaki gibi bulutlar vardır. Kar yağışı, şimşek, yağmur ve fırtına da gözlenir.

120.000 kilometrelik (km) çapıyla Güneş Sistemi’mizin en büyük ikinci gezegenidir. Hacmi, Dünya’nın 755 katıdır.


Dünya’daki kutup ışıklarına benzer olaylar dev gezegende de meydana gelir.

Ekvatorda atmosferin üst kısmındaki hava akımlarının hızı saniyede 500 km’ye kadar çıkabilir.



Bir Satürn gününün uzunluğu 11 Dünya saatidir.

Satürn de Jüpiter gibi bir gaz devidir, ancak bilim insanları kayadan oluşan bir çekirdeğinin olabileceğini düşünmektedir.
Çıplak gözle Dünya’dan gözlemlenebilen 5 gezegenden biridir.

Adını Jüpiter’in babası olan Satürn’den almıştır.

Satürn’ün etrafında çok büyük ve güzel bir halka sistemi bulunmaktadır.

Satürn üzerinde hızı saatte 1,800 kilometreye kadar ulaşan rüzgarlar bulunmaktadır.

Satürn’ün Güneş etrafında dönmesi 29.4 Dünya yılı sürer.

Satürn’ün 150 adet ayı ve ufak ayı bulunmaktadır.




Uranüs




Uranüs gezegenin adı Satürn’ün babası olan Roma tanrısı Uranüs’ten gelmektedir.

Uranüs bir gaz devidir ve Jüpiter ve Satürn’den sonra Güneş Sistemi’nin en büyük 3. gezegenidir.


Gezegenin Güneş etrafında bir turu tamamlaması 84 Dünya yılı sürmektedir.

Uranüs’ün ekseni 98 derece eğiktir. Dünya büyüklüğünde bir gezegen ile çarpışması sonucu eksenin kaydığı düşünülmektedir.


Gezegenin bilinen 13 halkası vardır. Bu halkalar Satürn’ün halka sistemi gibi geniş ve belirgin değildir.


Uranüs, Güneş Sistemi’nin en soğuk gezegenidir. Yüzey sıcaklığı -224°C’dir.










Uranüs ve 6 büyük uydusunun karşılaştırması. Soldan sağa: Puck, Miranda, Ariel, Umbriel, Titania, ve Oberon












Neptün




Plüton’un gezegen statüsünün alınmasından sonra Güneş Sistemi’ndeki Güneş’e en uzak gezegendir.

Roma deniz tanrısı Neptün’ün adını almıştır.


Neptün’ün Güneş etrafında bir turunu tamamlaması 164.8 Dünya yılış sürmektedir.


Neptün’ün yerçekimi Güneş Sistemi’ndeki Jüpiter sonra en güçlü çekim gücüne sahiptir.


Güneş’ten uzaklığı 30 AU yani 4,503,000,000 kilometredir.


Neptün’den uzağa sadece 1 uzay aracı gitmiştir. (Voyager 2)


Neptün’ün etrafında bilinen 14 uydusu ve çok belirgin olmayan bir halka sistemi vardır


Yüzey ısısı ortalama -214°C’dir.









Faydalı Linkler


http://www.universetoday.com/

http://theplanets.org/


https://www.nasa.gov/


http://www.nationalgeographic.com.tr/


http://www.uzaybilim.net/


http://uzay.org/


http://www.uzayveastronomi.com/

Gezegenlerin Sembolleri ve Anlamları